Index Vakbarát Hírportál

Öt évet késett a legfurább nevű japán űrszonda

2015. december 7., hétfő 11:00 | aznap frissítve

Öt évvel azután, hogy első nekifutásra nem jött össze a dolog, a Japán Űrügynökség (JAXA) japán idő szerint december hetedikén reggel 8:51-kor Vénusz körüli pályára állította az Akacuki nevű űrszondát. Egész pontosan egyelőre csak az biztos, hogy a szonda hajtóművei a terveknek megfelelően működtek a manőver során, az űrhivatal munkatársai a műszerek adatainak elemzése után tudja csak kiszámolni, hogy valóban a megfelelő pályamagasságot és pozíciót érték-e el.

A Naprendszer második bolygójának légkörét vizsgáló szonda eredetileg pontosan 5 évvel ezelőtt, 2010. december hetedikén próbálkozott ugyanezzel a manőverrel, de akkor egy hiba miatt nem a Vénusz, hanem a Nap felé lökte a hajtómű. A kutatók azóta sem tudják, pontosan mi történt, a lényeg, hogy a hajtómű egy fúvókáján keletkezett sólerakódás miatt bekövetkezett hiba volt a fő ok. A mérnökök éveken át próbálták megmenteni a küldetést, közben vagy 65 kilogramm üzemanyagot locsoltak az űrbe – a tönkrement főhajtóműnek amúgy sem sok szüksége volt már rá, viszont az így könnyebbé váló szondát könnyebb volt mozgatni is.

A mostani pályára álláshoz szükséges lökést a szonda nyolc, eredetileg a pályakorrekciókra használt, kisebb fúvókáinak segítségével érték el, négyet gyújtottak be, hogy húsz percnyi működéssel a megfelelő helyre és sebességre kormányozzák az Akacukit.

Hogy a szonda pontosan milyen állapotban van, még kérdés. Mivel az elmúlt öt évben pontosan öt évvel töltött többet a Naphoz közel, mint az eredeti tervek szerint jót tesz neki, lehet, hogy a magasabb hőmérséklet tönkretette a fedélzeti műszerek egy részét. Viszont az Akacuki a kis kitérő során is a tudományt szolgálta, a Nap túloldaláról leadott rádiójelei segítségével a kutatók megmérték, hogy hatnak a napviharok a rádióhullámokra. Sajnos azonban a szonda kamerái szinte végig kikapcsolva maradtak.

A JAXA amúgy is a nagy mentések űrügynöksége. Korábban a Hayabusa nevű szondát kellett folyamatosan a saját hajánál fogva kirángatni mindenféle őrült vészhelyzetekből, de a japánoknak sincs mindig mázlijuk: 2003-ban a Nozomi nevű Mars-szonda pusztult el részben egy meghibásodott üzemanyagszelep, részben pedig egy csúnya napvihar miatt, ami megsütötte a szonda műszereit.

Rovatok