Index Vakbarát Hírportál

A sötét anyag nyomába ered a kínai űrtávcső

2015. december 17., csütörtök 17:06

A világűrben keringő láthatatlan sötét anyagokat kutató műholdat bocsátottak fel Kínában csütörtökön – írja az MTI. Az 1,9 tonnás, íróasztal méretű műhold fellövését a Hosszú Menetelés 2-D rakétával hajtották végre.

Az ország első csillagászati műholdjának legalább 3 évig a nagyenergiájú részecskék energia- és elektromos töltésének, illetve a mozgásuk irányának a megfigyelése lesz a feladata. Ezen kívül a sötét anyagok megsemmisülésére és elpusztulására is bizonyítékokat fog keresni.

A kutatók abban bíznak, hogy az elméletben ismert, nagy tömegben előforduló anyagokat, amelyek nem bocsátanak ki elektromágneses sugárzást, sikerül közvetlenül megfigyelniük. Ez a feladat a modern kori tudomány egyik nagy talánya, mivel olyan anyagokról van szó, amelyek létezését fizikusok széles körben elismerik, de létüket még nem sikerült bizonyítani.

Tudósok szerint az univerzum tömegét csak 5 százalék körül alkotja megfigyelhető anyag, a fennmaradó részt pedig a sötét anyag és a sötét energia teszi ki. Ezért a sötét anyagok megfigyelésével múltbéli történésekről és a galaxisok jövőjéről is nyerhető információ, ami

az űrkutatás és a fizika számára forradalmi lépés lehetne.

A Sötét Anyag Részecskekutató (Dark Matter Particle Explorer, DAMPE) műhold a Vukung becenevet kapta  a kínai Majomkirály legendája nyomán.  A Vukung az első két évben az űr szűrését fogja végezni minden irányban, majd azokra a térségekre fog összpontosítani, ahol a feltételezett sötét anyagok nagyobb arányban fordulnak elő. Az adatait több mint száz kutató fogja elemezni. Ha sikeres lesz a küldetés, az első eredményeket várhatóan 2016 második felében fogják publikálni.

A kérdést már behatóan tanulmányozzák például a Nemzetközi Űrállomáson és a svájci CERN-ben, amely a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma. Kína szintén rendelkezik már egy sötét anyagokat kutató laboratóriummal, Szecsuan tartományban, 2400 méterre a föld alatt.

Rovatok