Index Vakbarát Hírportál

Piszok jól néz ki színesben a Plútó

2015. december 28., hétfő 22:30

Akár ünnepi dísznek is nézhetnénk ezt a Plútóról készült színes felvételt, amit a Nasa New Horizons szondájának kutatócsoportja adott ki nemrég. Ennek a színkavalkádnak azonban tudományos jelentősége van.

Először is ez az első rendes videó a Plútó felszínéről. A bolygó júliusi megközelítése után kiadott felvételeken csak állóképek voltak, és csak attól váltak mozgóképpé, hogy némelyikbe belenagyítottak, máskor végigpásztáztak egy-egy fényképet. Ez viszont tényleg videó, körülbelül fél másodpercenként lőtt képkockákból állították össze.

Pluto Through Stained Glass: A Movie from the Edge of the Solar System

A színekre az a magyarázat, hogy a felvétel a LEISA elnevezésű infravörös spektrométerrel készült. A szűrőit úgy tervezték meg, hogy a kép különböző szeletei más-más hullámhosszú fényt eresszenek át. A tudósok ennek segítségével tudják tanulmányozni a Plútó felszínének molekuláris felépítését. Fontos volt, hogy ne kelljen csereberélni a szűrőket, és mozgó alkatrészek nélkül lehessen vizsgálni több hullámhosszt. (A spektroszkópos anyagvizsgálatnak ugyanis az a lényege, hogy a különböző molekulák eltérő hullámhosszú fényt vernek vissza.)

A Horizons űrszondával dolgozó egyik tudós, Alex Parker azért konvertálta át látható színekre a szűrő sávjait, hogy bemutassa a LEISA működésének alapelvét. Egyébként ezzel a módszerrel mutatták ki azt is, hogy vízjég van a Plútó felszínén.

Rovatok