Index Vakbarát Hírportál

Hétezer éves sírokat találtak Szarvas határában

2016. január 3., vasárnap 15:40

Szarvas határában, a mezőtúri komp felé vezető út mellett végeztek ásatást nemrégiben, és kilenc, 7 ezer éves sírt tártak fel, írja a Beol.hu. A Holt-Körös partján lévő terület a Szent István Egyetem szarvasi karának kezelésében van. Az egyetem az öntözőcsatorna kiépítésébe kezdett, előtte azonban a Tessedik Sámuel múzeum munkatársai megelőző feltárást végeztek a csatorna nyomvonalán.

Gulyás András régész elmondta, 420 méter hosszú nyomvonalat tártak fel, melynek során több korszak emlékei kerültek a felszínre. Mint mondta, "kilenc, 7 ezer éves sírt tártunk fel. Ezek a késő újkőkorba helyezhetők. Ugyanebből a korszakból került elő egy házrészlet, valamint egy leégett ház oldalfala, az alatta összeroskadt kerámiákkal. Volt egy korábbi, 7 ezer 500 éves ház részlete is, valamint egy ugyanebből az időszakból származó széles és mély árok."

Hét avar sírt is feltártak, háromban mellékletekkel együtt temették el a holtakat. Két avar női sírban találtak aranyból készült pénz utánzatokat, valamint az egyikben egy kis medált a fej alatt. Egy férfinál a csontok rendkívüli jó állapota zömök, erős harcosra engednek következtetni. Több sírban lószerszámokat is eltemettek a halottak mellé.

Érdekes volt egy ismeretlen korszakba tartozó sír. Sajnos, melléklete nem volt, ezért nem tudtuk pontosabban meghatározni. Annyi bizonyos: az illető bal karja a könyök alatt amputálva volt

- mondta a lapnak Gulyás András.

A feltárt leletek a szarvasi Tessedik Sámuel múzeumba kerültek, ahol a leletanyag megtisztítása és feldolgozása után kiállítják őket a közeljövőben.

Rovatok