Index Vakbarát Hírportál

Gondolt már párzó dinoszauruszokra?

2016. január 8., péntek 12:32

A pszichológusok gyakran használták a Rorschach-tesztet, az asszociatív diagnosztikai mérőeszközt: mutatnak a páciensnek egy tintapacát, és neki meg kell mondania, hogy mire emlékezteti a formája. Egy friss MTI-hír szerint ezt csinálják a coloradói paleontológusok is (vagy ahogy a Jóbarátok Joey-ja fordítaná: dinológus): hosszú kaparásnyomokat néznek a talajon, és rájönnek, hogy hű, itt százmillió éve dinoszauruszok keféltek.

Ilyen fantáziával akár regényírók is lehetnének. Emlékeznek még, hogy Kurt Vonnegut a Bajnokok Reggelijében milyen szép hasonlatot talált a gőzmozdonysíp hangjának leírásához? Nézzék csak:

Az égő széntől felforralt víz gőze vadul kiszáguldott a sípokon, amelyek gyönyörűen, panaszosán rikoltoztak, mintha párzó vagy haldokló dinoszauruszok torkából jöttek volna a kiáltások: óóóóóóóó-óóó, húúúúúúú-hu, jüűűüüűüüűűüüű. És így tovább.

A dinoszauruszok párzási rítusáról Michael Critchton sci-fi szerző is írt az Őslényparkban 25 éve. Ő még csak a fantáziájára hagyatkozott, illetve a madárvilágban észlelt jelenségekre. Viszont a Colorado Egyetem szakértője, Martin Lockley is elképzelhetőnek tartja, hogy az őshüllők csoportokba gyűltek, és eszeveszett kapirgálásba kezdtek a karmos lábaikkal, hogy magukhoz vonzzák a nőstényeket. Ez a viselkedés ma is megfigyelhető néhány madárnál, bár a két lábon járó, húsevő theropodákhoz (szörnylábúak) tartozó dinoszauruszok nem annyira emlékeztettek a mai madarakra. Inkább úgy néztek ki, mint egy kicsinyített Tyrannosaurus rex.

A kaparásnyomok mellett talált lábnyomok különböző testhosszokra utalnak: a legnagyobb példány nagyjából négy méter lehetett az orra hegyétől a farka végéig. A talajba vájt mélyedések hossza az 1,8 métert is eléri. Óriási szvingerparti lehetett.

A Maryland Egyetem őslényszakértője, Thomas Holtz Jr. szerint ésszerű feltételezésnek tűnik, hogy theropodáktól származnak a nyomok, ugyanakkor nem biztos, hogy azok párzási szertartáshoz köthetőek. A szakértő szerint a nyomok mindenesetre alátámasztják azt a tényt, hogy az őshüllők életét több minden töltötte ki, például a vadászat, a zabálás és a harc.

Rovatok