Index Vakbarát Hírportál

A Tejút második legnagyobb fekete lyukát találhatták meg

2016. január 17., vasárnap 13:38

Egy japán kutatócsoport bejelentette, hogy közvetett jelek alapján úgy gondolják, a Tejútrendszer második legnagyobb fekete lyukába botlottak bele. Ha ez bebizonyosodik, akkor egyúttal a fekete lyukak fejlődésének eddig hiányzó láncszemét is megtalálhatták.

A feltételezett fekete lyukat nem közvetlenül sikerült megfigyelni, hanem egy óriási gázfelhőben vettek észre olyan gravitációs mintákat, amelyek legvalószínűbb oka egy fekete lyuk jelenléte. A most talált fekete lyuk mindössze 200 fényévre van galaxisunk szupermasszív fekete lyukától, a Sagittarius A-tól.

A felfedezéshez a Japán Nemzeti Csillagvizsgáló Nobeyama 45 méteres rádiótávcsövét használták. A kutatók a  CO-0.40-0.22 nevű gázfelhőnél vették észre, hogy a benne kavargó anyagok sebessége szokatlanul nagy szórást mutat. Számítógépes modellezéssel arra jutottak, hogy a jelenséget egy közeli fekete lyuk okozhatja. Azt is meg tudták határozni, hogy nagyjából 100 ezer naptömeg méretűnek kell lennie.

Ez a négymillió naptömeges Sagittarius A-hoz képest kicsinek tűnik, de valójában óriási képződményről lehet szó. Olyannyira, hogy ezzel a mérettel már köztes tömegű fekete lyuknak minősülne. Ez azért jelentős felfedezés, mert a kisebb, egy-egy szupernóva-robbanás után létrejövő, illetve a galaxisok közepén található szupermasszív fekete lyukak között ez a köztes fázis jelentheti az átmenetet – ilyet viszont eddig még nem sikerült találni.

A most használt módszer – a rádiótávcsöves kutatás a fekete lyukak közvetett nyomai után – segíthet a más módszerekkel eddig láthatatlannak bizonyult fekete lyukak felkutatásában. Márpedig ilyenekből a csillagászok szerint az eddig ismertnél jóval többnek kell lennie a galaxisunkban.

Rovatok