Index Vakbarát Hírportál

100 féle rovar él egy átlagos amerikai háztartásban

2016. január 19., kedd 17:20

Átlagosan 100 különböző fajú ízeltlábú él egy amerikai háztartásban, írja az MTI. Ezek nagy része nem kártékony, javarészt legyekről, bogarakról, pókokról, hangyákról és könyvtetvekről van szó. Az Észak-karolinai Állami Egyetem egyik kutatója és munkatársai Raleigh városában 50 ház 554 szobáját vizsgálták át, de csak négy hálószobát, illetve fürdőszobát találtak, ahol egy ízeltlábú sem lábatlankodott. Ehhez érdemes tudni, hogy csak a szekrények sarkait és jól látható felületeket ellenőrizték.

Volt olyan ház, ahol 211 különböző fajú ízeltlábút találtak, de a legkevesebb is 32 volt a vizsgálat során. Az arachnofóbiásoknak külön jó hír, hogy minden házban találtak törpepókfélét, sőt, a szobák kétharmadában akadt egy-egy példány. A törpepókfélék mellett minden háztartásban találtak

A legtöbb faj csak átutazóként került a házakba, leggyakrabban virágcsokroknak köszönhetően, aztán hamar el is pusztultak.

A kutatók szeretnék Amerika más területeire is kibővíteni a kutatást, hogy összevessék a különbségeket, illetve azt is megvizsgálhassák, hogy a rovarok rendelkeznek-e olyan mikrobiális organizmusokkal, amelyek jó vagy rossz irányban befolyásolják az ember egészségét.

Rovatok