Index Vakbarát Hírportál

Stephen Hawking: Önmagától kell félnie az emberiségnek

2016. január 19., kedd 14:03

Az emberiségnek leginkább saját magától kell félnie, nukleáris háború, globális felmelegedés, genetikailag módosított vírusok veszélyeztetik a világot. Nagyjából így foglalható össze Stephen Hawking legújabb figyelmeztetése. A további haladás a tudományok és technika területén új utakat jelöl ki, amelyek azonban rossz irányba vezethetnek.

Stephen Hawking a BBC Reith Lectures előadássorozatában fejti ki véleményét ezekről. Az előadása egyébként a fekete lyukakról szól – jóslatait egy nézői kérdésre fejtette ki. Szerinte az emberiségnek akkor van esélye túlélni, ha kolóniákat alapít más bolygókon.

Bár egy adott évben kicsi az esélye annak, hogy valamilyen katasztrófa történjen a Földön, ezek az esélyek az évek alatt összeadódnak, és szinte bizonyos, hogy a következő ezer vagy tízezer évben bekövetkezik valamilyen tragédia.

Nem kell tehát attól tartani, hogy a közeljövőben felrobbantanánk a bolygónkat, de Hawking szerint sok időnk sincs. Ez idő alatt ugyanis az emberiségnek meg kell hódítania a világűrt. Így ha bekövetkezik a tragédia a Földön, az emberiség akkor sem pusztul ki. Stephen Hawking azonban belátja, hogy a következő néhány száz évben nem leszünk képesek arra, hogy saját magukat ellátó kolóniákat létesítsünk más bolygókon.

A fizikus nem először fenyegeti az emberiséget azzal, hogy ha nem tesz semmit, akkor ki fog halni. Nemrég a mesterséges intelligenciától óvott mindenkit, amely szerinte idővel eléggé megerősödhet, és kiirthatja az emberiséget. Persze nem azt mondja, hogy meg kell állítani a haladást, csak fel kell ismerni a veszélyeket, és úrrá kell lenni rajtuk. Magát optimistának tartja, és hiszi, hogy az emberiség képes erre.

Amikor a jövő tudósgenerációjáról kérdezték, azt mondta, hogy egyrészt szerencsésnek mondhatja magát, hogy az elméleti fizika problémáival foglalkozhatott, semmi nem fogható az heuréka-pillanathoz, amikor felfedezünk valami teljesen újat. Ugyanakkor a jövő tudósainak tisztában kell lenniük azzal, hogy a tudományos és technikai fejlődés befolyásolja a világot, és segíteni kell a befogadó közönséget, hogy megértsék ezt.

Fontos, hogy ezek a változások a helyes irányba haladjanak. Egy demokratikus társadalomban ez azt jelenti, hogy mindenkinek meg kell legyen az alapvető tudása, hogy megalapozott döntést hozhasson a jövőről.

Rovatok