Index Vakbarát Hírportál

Dzsihadisták miatt pusztulnak az elefántok

2016. január 29., péntek 14:36

Mali tétlenül nézi, ahogy mészárolják az elefántjait. Ha ez így folytatódik, három éven belül az összes ormányost elveszítjük

- mondta Susan Canney, az amerikai Wild Alapítvány mali elefántprojektjének igazgatója. „Idén januárban eddig 16, tavaly nyolcvannál is több elefántot öltek le Maliban” - tette hozzá a természetvédő szakember. 

A 2007-ben végzett utolsó elefántszámláláskor csupán 350 példányt számoltak az országban - írja az MTI.

A vadorzók a dzsihadista csoportok jelenlétéből és egyéb nyugtalanságokból fakadó káoszt kihasználva virágoztatják fel az elefántcsont-kereskedelmet a nyugat-afrikai ország északi részén.

A nyugat-afrikai állam kormánya egyelőre nem szólalt meg az ügyben. A hadsereg a közelmúltban megerősítette az elefántcsordának otthont adó Gourma régió ellenőrzését. A mali elefántagyar feketepiaci értéke akár az ötezer dollárt (1,4 millió forint) is elérheti. A Wild Alapítvány ötven vadőrje várja, hogy munkába állhasson, de ehhez a kormány jóváhagyására van szükség.

Egykor elefántok tízezrei barangoltak a Nyugat-Afrika partjai és a Nílus medencéje közötti területen, de az illegális vadászat és életterük folyamatos szűkülése miatt drámaian lecsökkent a számuk. Többségük ma már kisebb, 100 példánynál is kevesebbet számláló, elszigetelt csoportokban él.

A világ másik ismert sivatagielefánt-állományának Namíbia ad otthont.

Rovatok