Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan átírhatjuk az összes fizikakönyvet?

2016. január 29., péntek 11:51

Fizikusoknak egy nemzetközi kutatócsoportja olyan elméletet próbál meg kísérletekkel bizonyítani, amely egyesek szemében szentségtörésnek is hathat. Ráadásul ha igaznak bizonyul a feltételezés, akkor jónéhány más elméletet kell átalakítani.

A kísérletekben az próbálják demonstrálni, hogy a protonok szerkezete bizonyos körülmények között megváltozhat az atomon belül. Nagyon sok tudósnak az a feltételezés, hogy a protonok szerkezete megváltozhat, abszurdnak tűnhet, mondja Anthony Thomas, az ausztrál University of Adelaide kutatója. Másoknak azonban a szerkezeti változás olyan feltétezés, amely után már régóta kutatnak és amely sok következetlenséget megmagyarázna az elméleti fizikában.

Mit jelent egyáltalán, hogy a protonok megváltoztatják a szerkezetüket? Mindennapi életünkre semmit. Annál nagyobb hatása lehet az elméleti és atomfizikára. Hogy némi fogalmunk legyen ennek jelentőségéről, előbb meg kell érteni, a protonok miből vannak.

A proton szubatomi részecske, minden atommagban van proton. Nagyon leegyszerűsítve a proton kvarkokból és az azokat összetartó gluonokból áll. Jelenlegi tudásunk szerint az atommagban lévő protonok és a szabad protonok szerkezete ugyanolyan.

Ez a feltételezés azonban nem fér össze azzal az elmélettel, amely a kvarkok és gluonok közötti kölcsönhatást írja le. Ebből kiindulva az atommagon belüli protonoknak elméletileg változniuk kellene különböző energiaszinteken.

Egészen mostanáig lehetetlen volt tesztelni az elméletet. De a virginiai Thomas Jefferson National Accelerator Facility új eszközeinek köszönhetően ez megváltozott. Ha elektronokkal bombázzuk az atommagot, megmérhetjük a kijövő elektronok energiaváltozását, magyarázza Anthony Thomas. Egészen erős feltételezéseik vannak és azt remélik, hogy a kísérlet eredményei alátámasztják ezeket.

A kutatócsoport közzé is tette előrejelzéseiket, így azok dokumentálva vannak. Akár igaznak bizonyulnak, akár nem, annak nagy jelentősége lehet néhány alapvető fizikai kérdésre. A kutatók azt remélik, hogy jobban megértjük a körülöttünk zajló folyamatoknak a fizikáját.

Rovatok