Index Vakbarát Hírportál

Mao székletének titkát is vizsgálta a KGB

2016. január 29., péntek 20:26

Egy szovjet exügynök szerint a sztálinista időkben volt egy titkos küldetés, ami körül a szó szaros szoros értelmében nem volt tanácsos szaglászni: a kémeknek a Szovjetunióba látogató külföldi méltóságokról úgy kellett minél több információt összegyűjteni, hogy még az illetők ürüléküket is kötelező volt megvizsgálni - írja az MTI az orosz forrásokra hivatkozó BBC nyomán.

Mao mocskát méricskélték Moszkvában

Mao Ce-tung például 1949 telén utazott Moszkvába, ahol nemcsak az ő mozgását, hanem a beleiét is nyomon követte a szovjet titkosszolgálat. A kommunista Kína vezérének tíznapos látogatása előtt különleges vécéket állítottak üzembe, amelyek segítségével a politikus székletét titkos dobozok, és nem a csatornák nyelték el. Mao ürülékét aztán kicsempészték elemzésre - állítja Igor Atamanyenko egykori szovjet ügynök.

Akkoriban nem voltak olyan lehallgató készülékek, mint ma, ezért a specialistáink a leghóbortosabb ötletekkel álltak elő.

De vajon mit tudhattak meg a szovjet tudósok Mao Ce-tung és más külföldi vezetők székletéből? Az egykori szovjet kém szerint például ezeket:

Kakakutató kommunista kémek: konyec!

Atamanyenko szerint a különleges laboratóriumot maga Lavrentyij Berija, a szovjet titkosszolgálat 1938 és 1953 közötti vezetője felügyelte. Később viszont, Sztálin utódja, Hruscsov nem osztotta elődje lelkesedését a kémkedés e fajtája iránt, ezért a Pravda című orosz lap szerint hatalomra kerülése után

az egész ürüléktanulmányozó osztályt lehúzta a vécén.

Rovatok