Index Vakbarát Hírportál

Tigriscápa tigriscápának farkasa, gyorsan öl, de lassan nyel

2016. február 1., hétfő 14:25

Mindig van egy nagyobb hal, tartja az ősi jedi mondás. A vadon élő állatok túlnyomó része nem éli túl a gyerekkort, de még ha sikerül is elérni a felnőttkort, akkor is gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy végelgyengülésben halnak meg.

A nőstény tigriscápa felfal egy jóval kisebb hím cápát

Egy dél-koreai akváriumban videóra vették, ahogy egy nőstény tigriscápa felfal egy jóval kisebb hím cápát. A nyolcéves nőstény 2,2 méter hosszú volt, az ötéves, 1,2 méteres hímmel valószínűleg területi vitája volt.

Maga a küzdelem alig tíz percig tartott, de még 21 órával a támadás után is kilógott a felfalt hím farokuszonya a nőstény számából. Az állat lassú emésztését ismerve, még jó darabig ott is marad, az akvárium dolgozóinak becslése szerint akár 4-5 napig is ott lóghat a farokrész.

A cápáknak megvan a saját területük, de néha előfordul, hogy egymásnak ugranak. Akváriumokban csak kisebb példányokat lehet tartani, a nagy fehércápa erre szinte alkalmatlan. Néhány hete egy fehércápa elpusztult Japánban, mert nemvolt hajlandó enni elfogása után. Az eddig leghosszabban fogságban tartott fehércápa Kaliforniában élt 198 napig, utána visszaengedték az óceánba.

A kisebb példányok jobban bírják, bár ezek gondozásával is akarnak gondok. Nagyon sokat esznek, teljesen összezavarodnak, mert nem tudják vándorló életmódjukat követni. De testfelépítésükből adódóan folyamatosan úszniuk kell, hogy szinten tartsák a testhőmérsékletüket és vérükben a megfelelő oxigénmennyiséget.

Rovatok