Index Vakbarát Hírportál

Einstein százéves elméletét igazolhatják

2016. február 9., kedd 15:43

Nagy horderejű bejelentés várható csütörtökön Washingtonban a gravitációs hullámok kutatásának legújabb eredményeiről – írja az MTI. Egyesek szerint komoly áttörést jelentő felfedezésről lehet szó; úgy gondolják, sikerült közvetlen bizonyítékot találtak az Albert Einstein által száz éve megjósolt jelenségre. A sajtótájékoztatón elhangzottakról a Magyar Tudományos Akadémia is hivatalos bejelentést tesz.

Milyen hullám?

Einstein általános relativitáselméletében előrevetítette, hogy amikor nagy objektumok, például fekete lyukak vagy összeomlott csillagok ütköznek, gyorsulnak az űrben, akkor hullámfodrok áramlanak kifelé a térben és az időben: ezeket a hullámokat nevezik gravitációs hullámoknak.

A gravitációs hullámok létezését Albert Einstein 1916-ban jósolta meg, ám közvetlenül kimutatni még nem sikerült senkinek. Felfedezésük révén megfigyelhetővé válnának eddig megfigyelhetetlen jelenségek, mint például két fekete lyuk összeolvadása.

A gravitációs hullámok kutatásának fejleményeiről az amerikai National Science Foundation, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech), a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) és a LIGO (lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium) Tudományos Együttműködés tagjai számolnak be közép-európai idő szerint csütörtök délután.

A világsajtóban már a bejelentés hírét is felkapták. Az izgalom tovább fokozódott, amikor januárban Lawrence Krauss amerikai elméleti fizikus a Twitteren azt írta, úgy tudja, közvetlen bizonyítékot találhattak a gravitációs hullámok létezésére, és már el is bírálták az ezzel foglalkozó tanulmányt. (Krauss nem vesz részt a kutatásban.)

A tudósok évtizedek óta keresik a gravitációs hullámokat, de eddig csak közvetett bizonyítékot találtak. A tér fodrozódása nagyon kicsi, ezért a hullámokat igen nehéz kimuatni. A folyamatosan fejlesztett LIGO-val amerikai kutatók közvetlen bizonyítékokat keresnek. A LIGO detektorait a Caltech és az MIT kutatói azért építették, hogy a Földet elérő gravitációs hullámok rezgéseit észleljék.

A detektorok közül az egyik a Louisiana állambeli Livingstonban, a másik a Washington állambeli Hanfordban van. Az adatokat nemzetközi összefogásban értékelik, az együttműködésben magyar csoport is részt vesz.

Rovatok