Index Vakbarát Hírportál

Ha csak öt perce van a gravitációs hullámokra

2016. február 11., csütörtök 16:36

Közvetlen bizonyítékot találtak a gravitációs hullámok létezésére, az erről szóló tanulmányt ma hozták nyilvánosságra. Valószínűleg az év legtöbbet idézett cikke lesz ez, a felfedezés maga is szinte bizonyosan Nobel-díjat ér majd. A gravitációs hullámok felfedezésének körülményeiről és jelentőségükről ebben a cikkünkben olvashat részletesen. A kutatásban részt vett tudósok segítségével próbáljuk elmagyarázni, mi is az a gravitációs hullám.

Ha ennél rövidebben szeretné megérteni a gravitációs hullámok mibenlétét, akkor az alábbi videót ajánljuk. Ezt a PHD Tv nevű közösség készítette, akiknek az a küldetése, hogy közelebb hozza a tudományt az emberekhez. Ennek érdekében rövid videókban próbálják elmagyarázni a legbonyolultabb kérdéseket.

A videóhoz magyar feliratot is készítettek, ebben az ELTE fizikusai (Bécsy Bence, Raffai Péter és Szölgyén Ákos) segédkeztek. Mindhárman részt vesznek a gravitációs hullámokat felfedező LIGO munkájában a Eötvös Gravity Research Groupon (EGRG) keresztül. Cikkünk elkészítésében Raffai nekünk is segített. (A feliratot a videó jobb alsó sarkában tudjuk bekapcsolni és a beállítások menüben állíthatjuk át magyarra.)

Egy másik videót is ajánlunk, ha egy másik módszerrel szeretné megérteni a gravitációs hullámokat. Ebben az Európai Űrügynökség gravitációs hullámokat kutató szondája és programja, a LISA Pathfinder egyik vezető kutatója, Paul McNamara magyarázza el a jelenséget. A videóban a kifeszített lepedő az univerzum, a kocka egy fekete lyuk, a golyó pedig egy bolygó.

Rovatok