Index Vakbarát Hírportál

A holdra szálláshoz hasonlítják a gravitációs hullámok felfedezését

2016. február 12., péntek 16:07 | aznap frissítve

Felfedezték a gravitációs hullámokat. Az egyszerű mondat mögött egy százéves elmélet, több évtizedes műszerfejlesztés és több mint egymilliárd dolláros befektetés áll. A világegyetem jobb megértését segítő, alapvető eredmény született a tudományban, az alapkutatás látványos sikeréről van szó, írja a Magyar Tudományos Akadémia a felfedezésről.

És kicsit sem túloz, a világ fizikusai egy emberként ujjonganak a felfedezés hírére. Szuperlatívuszokban beszélnek a kísérletről és a gravitációs hullámok felfedezéséről.

Régen vártak már felfedezést ennyire, hiszen Albert Einstein száz évvel ezelőtt jósolta meg ezeknek a létét az általános relativitáselméletben. Ugyanakkor nem nagyon hitte maga sem, hogy valaha is képesek leszünk észlelni a gravitációs hullámokat. Egy évszázadig tartó keresés zárult le a gravitációs hullámok észlelésével.

Sokan egyenesen a holdra szálláshoz hasonlítják a felfedezést. Különböző fórumokon, tudományos lapokban méltatják a kísérlet eredményeit. Bár még nagyon kevés idő telt el a bejelentés óta, a legtöbben rendkívüli áttörésről beszélnek a fizika világában, olyan új területek nyílnak meg az asztrofizikusok előtt, amelyekkel eddig nem ismert módon kutathatják az univerzum titkait. Mások a kísérleti fizikai projektek kitartását méltatják. A LIGO 2002-ben kezdte el a méréseket, és 2014-ben lett meg ennek az első eredménye.

Az ismertebb fizikusok sem mehettek el szó nélkül a felfedezés mellett. Stephen Hawking a Facebookon gratulált, szerinte ez legalább annyira fontos, mint a Higgs-bozon felfedezése. A LIGO érzékenységének növelésével még több észlelést várhatunk, amellyel egyre jobban megismerjük, hogyan működik az univerzum.

Neil deGrasse Tyson népszerű asztrofizikus, a Cosmos című dokumentumsorozat házigazdája annyira belelkesedett, hogy egy előadáson ugrott a színpadra, hogy elmondja véleményét. A Columbia Egyetemen Bartos Imre és Márka Zsuzsa, két magyar származású fizikus, a LIGA kísérlesorozat résztvevői tartottak épp telt házas előadást. Neil deGrasse Tyson többek között az új technológiát méltatta, amellyel ilyen felfedezéseket lehet tenni. Ezek a tudományok teljesen új ágait indíthatják útjára.

A kísérletben részt vevők örömét nehéz leírni. Rengeteg kép jelent meg a tanulmányban részt vevőkről, ahogy boldogan adják át magukat az ünneplésnek hosszú hónapok megfeszített munkája után.

The #GravitationalWaves Research Group from @UniBirmingham celebrating because #EinsteinWasRight ! pic.twitter.com/vFoHBlWdkV

— UoB Observatory (@UoBobservatory) February 11, 2016

A Birminghami Egyetemen pezsgőspoharakból rakták össze a gravitációs hullámokat és a két fekete lyukat, amely előidézte azt.

Gabriela Gonzales with the world's first gravitational wave tapestry #LIGO pic.twitter.com/rTp3NFAXVp

— Maddie Stone (@themadstone) February 11, 2016

Egy tweetben Gabriela Gonzales, a LIGO szóvivője az elsőként észlelt gravitációs hullámoknak a lepedőre festett változatával pózolt.

Erin Lee Ryan, a Maryland Egyetem kutatója, aki egyébként a NASA Goddard Space Flight Centernek is dolgozik, tortával ünnepelt. Ezzel egyébként majdnem megszegte az embargót, mert a torta képe korábban került ki a közösségi oldalakra, mint a bejelentés.

És végül azt is érdemes megemlíteni, hogy a gravitációs hullámok saját Twitter-fiókot is kaptak.

Rovatok