Index Vakbarát Hírportál

Szörnyű betegség tizedeli a szicíliai olajfákat

2016. február 16., kedd 15:49

Több mint egymillió olajfa, a dél-olaszországi Salento teljes állományának tíz százalékát megfertőzte egy baktérium, amely súlyos esetben a fa pusztulásához vezet. Maga a betegség 2013-ban jelent meg a szigeten, óriási károkat okozva azóta is.

Amit nem pusztított el a háború, azt megteszi a xylella - mutat egy ezeréves fára Federico Manni, egy nagyobb ültetvény tulajdonosa. Generációk óta kötődnek ehhez a fához, még a férfi esküvői képe is itt készült.

A baj azonban nem csak érzelmileg viseli meg az ott élőket. A baktérium a faszöveti edénynyalábokba terjeszkedve lezárja a fában a víz és a tápanyag áramlását. A levelek elkezdenek száradni, súlyos fertőzésnél az egész fa elpusztul.

Nehéz védekezni ellene, mert nagyon sok alfajról van szó.Olaszországba valószínűleg Közép-Amerikából került a kórokozó, mára már egész olajültetvényeket veszélyeztet. Egyelőre nehéz felmérni a pusztítást, de elképzelhető, hogy a baktérium okozta betegség Olaszország más területeire is átterjed.

A kormányzat mindenesetre kidolgozott egy tervet. Háromezer olajfát vágnának ki. A sáv valójában természetes gátat teremtene a fertőzött területek és a többi ültetvény között. Vannak azonban olyan vélemények, amelyek szerint nem ez a megoldás. Sokan azt gondolják, hogy a fák pusztulásáért nem csak a xylella a felelős.

Rovatok