Index Vakbarát Hírportál

Ilyen apró lyukon át még nem műtöttek

2016. március 5., szombat 18:26

A világűr után a kórházi műtőket is meghódítja a Brigham Young Egyetem (BYU) két mérnök professzora, Larry Howell és Spencer Magleby, akik arról híresek, hogy az origamiból merítenek ötletet. Olyan apró orvosi műszert fejlesztettek ki, hogy a testbe történő behatoláshoz szükséges metszés a műtét után magától begyógyul, nem is kell összevarrni.

A sebészetben az lenne az ideális, ha egyre kisebb vágást lehetne ejteni a megműtött pácienseken, hogy a sebek minél hamarabb begyógyuljanak. Az Intuitive Surgical System által kifejlesztett daVinci sebészeti robot eddig is arról volt híres, hogy a használatával csak apró sebet kell ejteni a betegen, de a sebbe behatoló fej méretét nem tudták tovább csökkenteni. Az origami abban segített, hogy a hagyományos csapos csukló helyett találjanak egy újfajta módszert a fej elforgatására.

A BYU feje olyan apró lett, hogy egy 3 milliméteres vágaton átfér.

Magleby a BYU egyetemi lapjának azt nyilatkozta, hogy az orvosi eszközök kifejlesztése nem igazán különbözik attól a munkától, amit a NASA-nak végeztek el. Az űrhivatal is azért fordult hozzájuk, mert az űrhajókon kevés a hely, és ötletes megoldásokra volt szükségük, hogy kis helyen is elférjenek az antennák, napelemek.

Rovatok