Index Vakbarát Hírportál

Visszatért a vadonba az egyszer már eltűnt vadló

2016. március 7., hétfő 15:55

A Przewalski lovak két évtizeddel korábban eltűntek a vadonból, de fogságban még élt néhány példány belőlük. Emiatt már szinte kihaltnak tekintették a fajt, ami azért is fontos, mert ez az utolsó vadon élő lófaj.

Most hat példány hoztak vissza az orosz pusztába. Ezek egy dél-franciaországi rezervátumban születtek, most első telüket töltik az Orenburg rezervátumban, a kazah határ közelében.

A természetvédelmi terület 16500 hektár, ez a legnagyobb érintetlen sztyeppe Oroszországban. Korábban a katonaság tulajdonában volt, de ez nem zavarja sem a lovakat, sem a tudósokat, akik most mindent megtesznek azért, hogy a lovak jól érezzék magukat a havas tájon. Reményeik szerint néhány éven belül már száz ilyen ló fog itt nyargalni.

A kutatók úgy látják, hogy a lovak jól érzik magukat a mostoha körülmények ellenére. Olyan képeket is közzétettek, amelyeken azt látni, hogy a lovak a hátukon henteregnek a hóban. Nem félnek a hótól, a széltől és a hidegtől. Ha lesz elég élelme, akkor jól fogja érezni magát a területen.

Az erőfeszítések ellenére még nagyon sok idő és munka lesz, míg megmentik ezeket az állatokat a kihalástól. A hosszú szőrű lovakból ezrek éltek egykor a sztyeppén. A 19. században fedezte fel őket egy orosz felfedező. A lovak felkeltették az európaiak érdeklődését és mindent megtettek, hogy befogják az állatokat. Végkimerülésig kergették a hordákat, hogy elfogják a fiatalabb állatokat. Ironikus, hogy végül ez vezetett oda, hogy van esély megmenteni a fajt. A ma élő kétezer állat csak 12 vadló leszármazottja.

Rovatok