Index Vakbarát Hírportál

2018-ban indulhat a NASA Mars-missziója

2016. március 9., szerda 19:03

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA 2018-ra tervezi a következő, a bolygó belsejét kutató Mars-misszióját – írja az MTI. A küldetést márciusban indították volna, de egy műszaki hiba miatt későbbre halasztották.

A NASA decemberben még arról beszélt, hogy az indulást bizonytalan időre elhalasztják, mivel elromlott a robotűrhajó francia gyártmányú földrengésmérő műszere. Szerdán viszont azt mondták, hogy 2018-ig elég idejük lesz a hibás mérőműszer újratervezésére, megépítésére és tesztelésére. Eleinte attól tartottak, hogy a vákuumkamra-szigetelés újratervezése öt évig is eltarthat, de úgy tűnik, sikerül megmenteni a nagy presztízsű programot.

A 675 millió dolláros költségű küldetésre eddig 525 millió dollárt költöttek. A kétéves késedelem többletköltségét még nem számolták ki.

A bolygók állása miatt Mars-missziót csak kétévente lehet indítani, egy néhány hetes perióduson belül. A küldetés célja a Mars belső magjának, köpenyének és kérgének a feltérképezése. Az InSight nevű kutatórobot a tervek szerint 2018. május 5-én indul útjára, és várhatóan 2018. november 26-án landol a Marson. Az InSight mélyen lefúr a Mars felszínébe, hogy új ismereteket szerezzen a bolygó belsejéről, annak működéséről.

Az Európai Űrkutatási Hivatal, az ESA hétfőn Kazahsztánból indítja a saját Mars-kutató projektjét, az ExoMars 2016-ot.

Rovatok