Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették a pingvinek titkát

2016. március 13., vasárnap 22:42

A dermesztő tájakon élő Humboldt-pingvinek tollára annak ellenére sem fagy rá a jég, hogy általában nedvesek lesznek. Most arra is rájöttek a tudósok, hogy ez miként lehetséges, és a felfedezés alapján új fagyálló anyagokat tudnak létrehozni.

Laikusok számára is jó magyarázatnak tűnhet, hogy a pingvintoll a vízlepergető képessége miatt nem jegesedik, hiszen a víz lefolyik, mielőtt meg tudna fagyni. Igen ám, de kísérletekkel sikerült bebizonyítani, hogy a szélsőségesen alacsony hőmérsékleten vagy nagy páratartalomnál (ami a pingvinek élőhelyére is jellemző), a jég még a rendkívül víztaszító felületekre is rá tud fagyni.

Jingming Wang és munkatársai pásztázó elektronmikroszkóppan vizsgálták meg a pingvintollat, és így rájöttek, hogy egészen különleges a szerkezete. Tele van rostokkal, tollcimpákkal és aprócska kampókkal. A toll nemcsak víztaszító, de még tapadásgátló is - írták a Journal of Physical Chemistry C tudományos szaklapban. Ez akadályozza meg, hogy a jég hozzátapadjon.

A tudósok létrehoztak egy polimert, amely hűen utánozza a pingvinek tollát, és abban bíznak, hogy ebből nagyszerű elektromos szigetelést tudnak készíteni. De ha ez nem jön össze, legalább egy újfajta télikabátot kifejleszthetnének. 

Rovatok