Index Vakbarát Hírportál

Miskolci cég szállít csúcstechnológiát az uniós Sentinel műholdakba

2016. március 18., péntek 12:21

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a miskolci Admatis Kft. pénteki közleménye szerint több, csúcstechnológiát képviselő magyar alkatrész kerül az űrfelvételeket készítő uniós Sentinel műholdakba. Az MTI azt írja, egy hazai cégekből álló beszállítói kör a miskolci Admatis Kft. vezetésével újabb szerződést kötött Európa legnagyobb űripari cégével, az Airbus Defence & Space vállalattal.

A tájékoztatás szerint a miskolci cég korábban már szállított alkatrészeket két műholdhoz. Most újabb 140 darab alkatrész előállítását végzik el fővállalkozóként. Az optikai, hőtechnikai, kalibrációs és egyéb funkciókat ellátó eszközök gyártásához további 30 cég munkájára is szükség van. A Magyar Űripari Klaszter (Hunspace) tagvállalatai mellett külföldi beszállítók is hozzájárulnak a megrendelés 2018-ig ütemezett teljesítéséhez.

A közlemény szerint a földmegfigyelési feladatokat célzó Copernicus program végrehajtásával az Európai Űrügynökséget (ESA) bízta meg az Európai Unió. A programban négy Sentinel–2 műholdat állítanak pályára; ezek egyebek mellett környezetvédelmi elemzésekhez készítenek felvételeket a Föld felszínéről. A műholdcsalád első példánya 2015 óta működik, a második a végső teszteket teljesíti, a harmadik és negyedik megépítése napjainkban kezdődik.

A másfél tonnás egységek összeállítása legalább öt évig tart, a műholdakon több száz cég több ezer mérnöke dolgozik. A négy műhold üzembe helyezése után egy-egy földi pontról 2-3 naponta készülhet űrfelvétel.

Az NFM felidézte: több új lehetőséget nyitott meg a magyar űripar előtt, hogy a kormányzati erőfeszítéseknek köszönhetően Magyarország 2015 novemberében az ESA teljes jogú tagjává vált. A szektor növekvő teljesítőképességét igazolja, hogy kis- és középvállalkozások egyre szélesebb körben képesek csatlakozni a nemzetközi együttműködésben megvalósuló munkákhoz.

Rovatok