Index Vakbarát Hírportál

Így jön fel egy tengeralattjáró a sarki jégpáncél alól

2016. március 22., kedd 16:34

Az X azt a helyet jelöli, ahol a tengeralattjárónak ki kell bukkannia a jég alól. A videón látni, hogy kicsit félrement, de szerencsére az Északi-sarkon ennek nincs túl nagy jelentősége.

Az USS Hartford tengeralattjáró felbukkanása a jégpáncél alól egy gyakorlat része volt. Egy igen látványos hadgyakorlat része, amelyet szerencsére videóra is vettek. A feladat nem új, a hidegháborús időszak óta része a tengeralattjárós gyakorlatozásnak.

A jégtöréssel a USS Hartford és társa, a USS Hampton hosszú hagyományt elevenít fel. Először a USS Nautilusnak sikerült a sarki jég alól felbukkanni 1958-ban. Egy évvel később a USS Skate az Északi-sarkon törte át a jeget. Azóta nagyon sok amerikai tengeralattjáró tette ugyanezt.

A USS Hartford támadó jellegű tengeralattjáró (vadász-tengeralattjáró). Ez azt jelenti, hogy háborús időkben meg kell keresnie és el kell pusztítania az ellenséges tengeralattjárókat, mielőtt azok kilőnék atomtölteteiket a szárazföld felé. Vagyis ezen a tengeralattjárón nincsenek atomtöltetű nagy hatótávolságú rakéták.

Rovatok