Index Vakbarát Hírportál

Fedezze fel III. Richárd sírját 3D-ben

2016. március 23., szerda 11:32

Egy évvel ezelőtt temették újra III. Richárd angol királyt, Anglia utolsó Plantagenet királyát, az angol-brit monarchia történetének egyik legvitatottabb személyiségű egykori uralkodóját. Egyszerű koporsóját a csatatér közelében fekvő Leicester székesegyházában helyezték el egy különálló sírboltban.

Bárki meglátogathatja a sírhelyet, most azonban arra is lehetőség van, hogy az eredeti sírt is megnézzék abban az állapotban, ahogy megtalálták. Persze virtuálisan.

A bosworthi csatatéren 1485-ben, 32 évesen megölt király maradványait négy éve találták meg, majd tudományos módszerekkel, a leszármazottak DNS-vizsgálatával állapították meg személyazonosságát. Az angol királyt ellenfelei halála után koporsó nélkül dobták egy sírgödörbe a leicesteri Grey Friars ferences kolostor kerengőjében.

King Richard III's grave by Archaeological Services (ULAS) on Sketchfab

Ezután évszázadokig nem találták a sírt. A Leicesteri Egyetem kutatócsoportja 2012-ben határozta el, hogy végére jár a rejtélynek. Korabeli térképek és modern helymeghatározó eszközök segítségével a városi tanács egyik parkolója alatt azonosították a feltételezett sírhelyet.

A leicesteri kutatók most 360 fokos digitális modellt készítettek a volt uralkodó sírhelyéről, kiemelve a régészeti lelet fontosabb elemeit. Ebbe kattintva, nagyítva részletesen megvizsgálhatjuk az eredeti sírt. A 3D-modellhez röviddel a sír megtalálása után készült képeket használták fel.

Rovatok