Index Vakbarát Hírportál

Baj van a mogyorókrémekkel

2016. március 24., csütörtök 13:16

Az egyik legnagyobb német fogyasztóvédelmi csoport, a Stiftung Warentest szerint 21 vizsgált mogyorós csokikrémből 16-ban túl sok a rákot okozó toxin. A legnépszerűbb ilyen jellegű termék, a Nutella nem érintett a botrányban.

Úgynevezett aflatoxinokat találtak ezekben a termékekben. Az aflatoxin rákkeltő gombamérgek, amelyeket penészgombák termelnek. Magyarországon is volt egy nagyobb aflatoxinnal kapcsolatos botrány, 2004-ben a fűszerpaprikában találtak ilyet, amikor a gyártók egy része aflatoxinnal szennyezett paprikát használt a keverékeiben.

A német fogyasztóvédők szerint a 16 érintett márkából hatban néhány éve meghaladta volna az egészségügyi határértéket az aflatoxin aránya, de 2010-ben az EU lazított a szabályokon. Így ezeket most nem kell levenni a polcokról.

A fogyasztóvédők meglepődtek az eredményen. Szerintük elképzelhető, hogy mogyoró legfőbb beszállítójánál, Törökországban történt a fertőzés.

A legnagyobb európai gyártónak a terméke, a Nutella ugyanakkor teljesen fertőzésmentes volt. A Real, Kaufland, Aldi és Bionella saját márkás termékeiben sem találtak semmi gyanúsat a fogyasztóvédők. Érdekes módon a legdrágább termék, a Nocciolata szerepelt a legrosszabbul a vizsgált 21 készítményből.

Rovatok