Index Vakbarát Hírportál

Holdvárost tervezett az Európai Űrügynökség

2016. március 26., szombat 01:01

Lakható települést akar létesíteni a Holdon az Európia űrügynökség, ami idővel a nemzetközi űrállomást is kiválthatná - írja a CNN. Az ESA igazgatója, Johann-Dietrich Woerner szerint 20 év múlva már ilyen takaros, 3D-nyomtatókkal készült buborékházakban lakhatnának a Holdon a vállalkozó szellemű tudósok, bányászok és űrturisták. 

A holdlakók emellett robotokat és holdjárókat is használnának majd a napi munkájukhoz, amelyek során héliumot és más ásványokat bányásznának a Föld számára. Persze a huzamosabb időre berendezkedés nem lesz sétagalopp, a Holdon ugyanis jelenleg még nagy gondot okozhat a mikrometeorok rajzása, a kozmikus sugárzás és a -153 fokos hideg is.

Woerner azonban optimista:

Ha a Hold sötét oldalára megyünk, ott védve lennénk a kozmikus sugárzástól, a déli sarki állandó sötétségben pedig talán még vizet is találhatnánk.

Azzal viszont számolnia kell az Európai Űrügynökségnek, hogy még európaiakként sem lehetünk kizárólagos lakói a Holdnak, mivel a jelenleg hatályos nemzetközi egyezmény, az 1967-ben aláírt Outer Space Treaty (magyar fordításban: Világűr szerződés) szerint

a világűr kutatása és használata az összes ország jólétét kell, hogy szolgálja, az űr szabadon kutatható mindenki által, és nem vonható egyetlen állam szuverenitása alá sem.

A Holdváros tervei mindenesetre igen impozánsak, az Európai Űrügynökség még egy videót is készített hozzá:

Holdváros

Rovatok