Index Vakbarát Hírportál

Két éven belül jöhet a férfi fogamzásgátló

2016. március 30., szerda 09:10

Az egyik, eddig legmeggyőzőbb nem fizikai, férfi fogamzásgátló módszer újabb mérföldkőhöz ért: nyulakon végzett kísérletek alapján az injekció biztonságos és hatékony fogamzásgátlót juttat a férfiakba legalább 12 hónapra – erre az időre nem lesz szükségük óvszerre.

Vasalgel nevű megoldásnak van még egy hatalmas előnye: a kezelés teljesen visszafordítható. Az embereken végzett kísérletek még idén elkezdődnek. A fejlesztők szerint a szer akár már 2018 elejétől elérhető lehet. 

A Vasalgelt az ondóvezetékbe kell fecskendezni, és az állatokon elvégzett tesztek szerint tovább tart, mint azt korábban várták.  A megoldást az amerikai, non-profit cég, a  Parsemus Foundation fejleszti. A  Vasalgel blokkolja az ondóvezetéket egy rugalmas, szivacsos, hidrogél anyaggal. Ez azt jelenti, hogy minden fontos folyadék átjut rajta, de a nagyobb dolgok, mint például a sperma nem, így megelőzi a terhességet.  Ráadásul az egyszeri injekció után a férfiaknak nem kell majd naponta beszedni valamit, ami a női, hormonális tabletták egyik legnagyobb hátránya, és a gyakorlatban csökkenti ennek a módszernek a hatékonyságát.

A nők rengetegféle fogamzásgátló módszer közül választhatnak, addig a férfiaknál még mindig a koton a legbiztonságosabb megoldás (ha a visszafordíthatatlan módszert, az  ondóvezeték elkötését  nem számítjuk), ezért már régóta kísérleteznek férfiaknak való, tartós megoldásokkal is. Ha az évi 85 millió nem várt terhességet nézzük, van is miért.

A kísérletben 12 hímnemű nyúlnak adtak be egy-egy injekciót, különböző dózisban. 11 nyulat találtak azoospermiásnak, azaz ejakulátumukban nem volt kimutatható spermium. Egyetlen nyúlnál találtak spermát, később nála is eltűnt. A 12 nyúl nem tudott megtermékenyíteni az egyéves kísérlet alatt, és a testük semmilyen abnormális tünetet nem mutatott. A kísérlet eredményeiről szóló tanulmány a Basic and Clinical Andrology című szaklapban jelent meg. A kísérletből az is kiderült, hogy hét nyúl a gél kimosása után könnyedén visszaállt a termékenységre – ezeket az eredményeket azonban még nem publikálták.

Rovatok