Index Vakbarát Hírportál

Megjött az ExoMars űrszonda első felvétele

2016. április 14., csütörtök 21:11 | hét éve frissítve

Egy hónappal a felbocsátás után kitűnő állapotban van az európai-orosz ExoMars program űrszondája, a TGO (Trace Gas Orbiter) – írja az MTI. Az Európai Űrügynökség csütörtöki közleménye szerint az űrjármű nemrég elküldte az első fotóját a világűrről.

A Mars-kutató szondát a Schiaparelli leszállóegységgel együtt március 14-én indították a kazahsztáni Bajkonurból. Hakan Svedhe, az ExoMars misszió tudósa szerint a TGO és a Schiaparelli műszerei jól működnek.

Az ExoMars expedíció az élet nyomait fogja kutatni a Marson. Hét hónap múlva, idén októberben éri el a bolygót, de addig még 496 millió kilométert kell megtennie.

A szonda legalább 2022-ig fog keringeni a Mars körül, és többek között metán nyomai után kutat. Az élet valamikori jelenlétének lehetséges jelzőjeként számon tartott metánt elsőként az ESA Mars Express nevű műholdja fedezte fel 2004-ben a bolygó légkörében. A Schiaparelli egység a tervek szerint október 16-án fog leválni az űrszondáról, majd egy három napig tartó leszállási műveletbe kezd, hogy elérje a bolygófelszínt.

A Schiaparelli feladata értékes információk gyűjtése lesz a küldetés második szakaszához; ennek a központi eleme egy marsjáró eljuttatása lesz a bolygóra. Az új jármű indítását 2018-ra tervezik, az érkezése 2019 januárjára várható.

Rovatok