Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a néprajzos, aki világhíressé tette a magyar falut

2016. április 15., péntek 12:16

87 éves korában meghalt Hofer Tamás néprajzkutató és antropológus, a Néprajzi Múzeum volt főigazgatója, nemzedékeket oktató egyetemi tanár. Modern szemléletű néprajzos volt, aki ahelyett, hogy a népi kultúrát romantikus mítoszokon keresztül akarta volna közelíteni, azt is megmutatta, hogyan formálja a modern társadalomtörténet át és át a helyi életet, és hogy milyen nemzeti ideológiák hatnak a néprajzra és annak tárgyára.

1952-ben egyetemistaként kezdett a Néprajzi Múzeumban, 45 évvel később főigazgatóként ugyanonnan ment nyugdíjba, miközben dolgozott az MTA-n, tanított az egyetemen is. Társadalomnéprajzi, mentalitástörténeti, szimbólumkutatási megközelítésével a hazai etnológia perspektíváját kitágította.

Van egy falu, ahol tudományos munkássága a helyiek előtt is általánosan ismert: a Heves megyei Átány neve a néprajzi világirodalomban is jól cseng, köszönhetően annak, hogy Hofer Fél Edittel közösen két évtizeden át egyedülálló módon tárta fel a paraszti  társadalom működését, éppen a paraszti világ megszűnése, a szocialista kollektivizálás idején.

  A Néprajzi Múzeum portréfilmje Hofer Tamásról:

Rovatok