Index Vakbarát Hírportál

A dinók már a kihalásuk előtt hanyatlóban voltak

2016. április 19., kedd 11:51

Brit tudósok szerint a dinoszauruszok már 50 millió évvel azelőtt hanyatlóban voltak, hogy egy aszteroida-becsapódás végleg kipusztította a fajt a Földről – írja az MTI. A szakértők korábban úgy vélték, a dinoszauruszok mindaddig uralták a Földet, amíg 66 millió évvel ezelőtt nem okozta vesztüket egy aszteroida-becsapódás.  

A Readingi Egyetem paleontológusai dinoszauruszok maradványait vizsgálták attól az időszaktól kezdve, amikor 231 millió éve a faj megjelent a Földön egészen kipusztulásukig.  A kezdetkor az új fajok robbanásszerűen fejlődtek, de ennek üteme 160 millió éve lelassult, és számos faj hanyatlásához vezetett. Mindez 120 millió éve kezdődött.

A dinoszauruszuk már 50 millió évvel azelőtt kipusztulóban voltak, hogy kisbolygó csapódott a Földbe. Bár az aszteroida becsapódása okozta a vesztüket, már 50 millió évvel előtte hanyatlóban voltak.

– írta Manabu Sakamoto, az angliai egyetem paleontológusa, a PNAS-ban megjelent tanulmány társszerzője. Sakamoto elemzései kimutatták, hogy a hosszúnyakú óriás sauropodák gyorsabb ütemben hanyatlottak, míg a theropodák – a dinoszauruszok ezen csoportjába tartozott például a Tyrannosaurus rex – fokozatosan pusztultak ki.

Minden körülmény ellenük fordult

Chris Venditti, az egyetem evolúcióbiológusa szerint a dinoszauruszok 50 millió éves hanyatlása még érzékenyebbé tette a fajt az aszteroida-becsapódás okozta környezeti katasztrófára. Szerinte ha a dinoszauruszok csakugyan uralták volna a Földet, sokkal jobban boldogultak volna.

A szakemberek nem tudják pontosan, mi okozta a faj hanyatlását. Az egyik lehetséges okot abban látják, hogy az állatok képtelenek voltak megbirkózni a változó környezettel.  A 230 millió évvel ezelőtti állapotok (meleg és nedvdús természet szerte a bolygón) is nekik kedveztek. A klíma azonban hűlt, kialakultak a kontinensek, állandó volt a vulkanikus tevékenység, a tengerszint változott, és a dinoszauruszoknak új evolúciós kihívásoknak kellett megfelelniük.

A dinoszauruszok és az emlősök nagyjából egyszerre fejlődtek ki, de az előbbiek uralták a szárazföldet több mint 100 millió éven át. Az általános vélekedés szerint az aszteroida-becsapódás megnyitotta az utat az emlősök hatalomátvétele előtt. A readingi kutatók azonban úgy vélik, hogy ez idővel bekövetkezett volna, még az aszteroida becsapódása nélkül is.

A világ időjárása folyamatosan egyre hűvösebbé vált. A dinoszauruszok a meleg klímához alkalmazkodtak, az emlősök viszont jobban  alkalmazkodtak a hideghez, aszteroida-becsapódás nélkül is minden bizonnyal végbement volna a változás.

– mondta Mike Benton, a Bristoli Egyetem professzora a BBC Newsnak.

Rovatok