Index Vakbarát Hírportál

Ha nincs saját részecskegyorsítója, vegyen egy 300 terabájtos merevlemezt

2016. április 23., szombat 22:07

Több ezer munkaórányi kutatási anyagot tett publikussá a svájci CERN. A nyers formában közzétett adathalmaz mérete több mint 300 terabájtra rúg. A kutatók úgy érezték, hogy a nagyközönségnek is joga van hozzáférnie a kutatási eredményeikhez.

Kati Lassila-Perini, a CMS fizikusa elmondta, hogy a szervezet munkatársai több ezer órát töltöttek a CMS detektorok működtetésével és a kutatási eredmények begyűjtésével. Miután felhasználták ezeket, nem láttak rá okot, hogy ezt maguknak tartsák meg, így mindenkivel megosztották azokat.

Az adatok közzétételének praktikus okai is vannak. Ahogy a CERN megjegyezte, más esetekben is előfordult már, hogy független tudóscsoportok is ellenőrizni tudták az eredményeik helyességét, vagy éppen olyan eredményekre jutottak, amire eredetileg nem is számítottak. Vagyis az adatok publikálásával a nyilvánosságra bízták, hogy ellenőrizzék azok helyességét.

A kezdeményezés abból a szempontból is hasznos lehet, hogy tehetséges középiskolásokat csábíthat arra, hogy részecskefizikával foglalkozzanak.

Az adatokat innen lehet letölteni.

Rovatok