Index Vakbarát Hírportál

Ötmillió éves cet fogát fedezték föl

2016. április 23., szombat 09:22

Egy ötmillió éves óriásámbráscet fogára bukkantak egy ausztrál strandon. Ez az első lelet, ami az ősi faj Amerikán kívüli jelenlétéről tanúskodik – írja az MTI.

A fog a pliocén földtörténeti korból való, és jóval nagyobb, mint a modern ámbrásceteké. A 30 centiméter hosszú fogat februárban találta egy fosszíliavadász a Beaumaris-öbölben, a világ egyik legjelentősebb őskövület-feltáró helyén. A férfi gyerekkora óta kutatja a környéket.

A leletet a melbourne-i Viktória Múzeumnak adományozta, a szerzeményt csütörtökön mutatták be. Az intézmény szerint az óriás ámbráscet 18 méter hosszú lehetett, a tömege pedig 40 tonna. Erich Fitzgerald paleontológus szerint a fog nem teljes, hiányzik a koronacsúcs és gyökerének egy része; valószínűleg egy nem teljesen kifejlett egyedé lehetett.

Fitzgerald szerint eddig csak Észak-és Dél-Amerika partjainál találtak óriásámbráscet-fosszíliát; ez az első nyom az állat jelenlétére Amerikán kívül. A mostani óriásámbráscetektől eltérően, amelyek halkkal, rákokkal táplálkoznak, az ősi állat foga arról tanúskodik, hogy félelmetes ragadozó volt, és más bálnákra vadászott.

Rovatok