Index Vakbarát Hírportál

Fénygyűrűs krátereket találtak a Plútón

2016. április 25., hétfő 11:17

A New Horizons űrszonda még mindig szinte hetente ontja a furábbnál furább képeket és adatokat a Plútóról, több mint kilenc hónapokkal azután, hogy elhaladt a törpebolygó mellett. Legutóbb egy pók alakú törésmintát fedeztek fel a tudósok a Plútón, ezúttal pedig egy fénylő metánjég-kráterekkel sűrűn megrakott területet.

A kráterek különböző méretűek, a legnagyobb 50 kilométeres átmérőjű. A különlegességük, hogy szokatlanul fényes a karimájuk, ezért szinte világítanak a sötét területen. A terület színképelemzése alapján megállapították, hogy ott vízjég és metánjég is található, de míg a vízjég inkább a kráterek belsejében azokon kívül található, a fényes kráterfalak metánjégből épülnek fel. Ez azért lepte meg a kutatókat, mert a Plútón sehol máshol nem találkoztak a kráterek peremén metánjéggel, és egyelőre nem tudják, ezek a területen miért alakult ki ilyen képződmény, ráadásul tömegesen.

A krátermező a nem hivatalosan Vega Terronként emlegetett régióban található, és a New Horizons 45 ezer kilométeres távolságból figyelte meg. A fotókat a LORRI nevű eszközzel készítette, a spektrálanalízist pedig a LEISA-val.

Rovatok