Index Vakbarát Hírportál

Idén is díjazta a fiatal kutatókat az MTA

2016. április 25., hétfő 13:27

Újabb tizenegy kutatócsoport alakulhat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programja keretében. A nyertes pályázatok között a trianoni békeszerződést, az emberi egyensúlyozás szabályozási elveit és a galaxisok közötti teret kitöltő gáz tulajdonságait vizsgáló kutatások is szerepelnek – írja az MTI.

A fiatal tudósokat támogató kiválósági program hétfői budapesti eredményhirdetésén Lovász László, az MTA elnöke elmondta, hogy az új kutatócsoportokra évente 400 millió forintot fognak fordítani öt éven keresztül. 2009 óta összesen 121 Lendület-kutatócsoport alakult, a program keretében végzett kutatásokat az MTA 2016-ban több mint 3,6 milliárd forinttal támogatja.

A külföldön kutató fiatal magyar kiválóságok hazahívására, illetve a magyarországi kutatóhelyeken munkát végző tehetségek itthon tartására alapított Lendület program idei pályázatára összesen 95 projekt érkezett, amelyeket két szakaszban bíráltak el – mondta Lovász, aki azt is elmondta, idén a programnak köszönhetően két külföldön kutató magyar tudós térhet haza.

Az MTA elnöke beszélt arról is, hogy a jövőben szeretnék a Lendület program bírálati rendszerét a nemzetközi szinten elfogadott normákhoz, főleg az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázati rendszeréhez közelíteni, és minél több külföldön dolgozó tudóst megnyerni a beérkező projektek elbírálásához.

A díjazottak

A Lendület program idei nyertesei:

Idén először írtak ki pályázatot az alkalmazott tudományok tárgykörében végzett kutatásokra is a többnyire alapkutatásokat támogató eddigi két kategória – az ígéretes fiatal kutatók számára létrehozott Lendület I., és a jellemzően 35-45 év közötti, nemzetközi teljesítményt felmutató tudósoknak szóló Lendület II. – mellett. Erre csupán két projektterv érkezett, amelyeket a nagy forrásigény miatt nem tudtak a nyertesek közé válogatni. Lovász László szerint a jövőben megoldást jelentene, ha nagyvállalatok is kivennék a részüket a számukra is kedvező eredményekkel szolgáló alkalmazott tudományi kutatások támogatásából.

A tavalyi díjazottakról ebben a cikkben írtunk.

Rovatok