Index Vakbarát Hírportál

520 millió éves fosszíliát találtak Kínában

2016. május 4., szerda 14:32

Nincs egyszerű dolga annak, aki tűt keres a szénakazalban, de ha jól tűri a monotonitást, kitartó munkával megtalálhatja azt. Ezt bizonyítják az 1984 óta a kínai Csengcsiang tartományban zajló ásatások május 2-án publikált eredményei is. Egy nemzetközi kutatócsoport talált egy 2 milliméteres, ízeltlábú lárvafosszíliát, amely becslések szerint egy 520 millió éve élt élőlényé – írja a Livescience.

A lény egy külső szilárd vázzal rendelkező, szelvényezett testű faj lárva formában fennmaradt példánya. A fejét két nagy szelvény alkotja. Törzsén 7 pár láb található, amelyek közül 3 pár fejletlen, kezdetleges szakaszban van. A törzsvégi farokrész egy tőrszerű függelékben végződik, melyet két háromszög alakú hártya fog körül, evező alakot formálva. A kutatók sejtése szerint ez úszásra volt alkalmas.

A telep felfedezése óta ez az első ilyen jellegű fosszília, mondta a lapnak Yu Liu, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem kutatója, a kutatás vezetője. A csoportnak sikerült beazonosítania az állat faját is: Leanchoilia illecebrosa. A faj egyik ismertetőjele a fejen lévő nagy, karomszerű függelékek, amik táplálkozási funkciókat töltöttek be és segítettek az élőlénynek környezete érzékelésében.

A kutatási munkálatok során az ásatási terület óriási köveit aprózzák fel, majd mikroszkóppal vizsgálják a kisebb darabokat, hátha van bennük valami érdekes. A mostani leletet nem lehet teljesen megtisztítani az azt körülvevő kőrétegektől, ezért mikrofotók és szkennelés segítségével elemzik.

A 3D-s formában, tehát nem csak lenyomatként fennmaradt fosszíliák nagyon ritkák ebből az időszakból, és rengeteg információt hordoznak az élőlények fejlődéséről. A felfedés máris megcáfolt egy feltételezést, miszerint az a tulajdonság, hogy a lárvában a szelvények a fejlődéssel párhuzamosan adódnak a testhez, csak a modern héjas állatoknál tapasztalható. A felfedezés az egyedfejlődési kutatások szempontjából is fontos, mivel egy hiányzó darab volt a kambrium kori események megismerésében.

Rovatok