Index Vakbarát Hírportál

Korallzátonyt találtak az Amazonasnál

2016. május 11., szerda 08:58

Az Amazonas folyó atlanti-óceáni torkolatának iszapos vizének mélyén találtak egy 9,3 ezer négyzetkilométer területű korallzátonyt, és ez igencsak meglepte a kutatókat, mert a korallok a tiszta, napfénnyel jól átitatott, sós vizekben élnek, viszont az Amazonas torkolata a világ egyik legiszaposabb torkolatvidéke, a folyó több ezer kilométeren magával sodort és óceánba mosott hordalékával. A világ nagy folyói szétszabdalják a zátonyrendszereket, és ezért azokon nem nő korall.

A korallzátony viszonylag jól fejlődik az Amazonas édesvízi torkolatának vize alatt - írja az MTI. Más korallzátonyokhoz képest viszonylag gyenge állapotban van, ennek ellenére több mint 60 szivacsfajt, 73 halfajt, rákot, tengeri csillagot találtak a térségében - írták a tudósok a Science Advences folyóiratban.  

A körülbelül 965 kilométer hosszú korallzátony Francia Guyana partjaitól húzódik Brazília Maranhao szövetségi államáig. Sajnos a térségben éppen mostanában kezdték meg az olajfúrási munkálatokat, úgyhogy az élőhely súlyos veszélynek van kitéve.  A brazil kormány 80 parcellára adott ki kőolajfeltárási engedélyt a térségben, ezekből 20 esetében már meg is kezdődött az olajkitermelés, és némelyik épp a korallzátony fölött található.

Rovatok