Index Vakbarát Hírportál

Egyre soványabbak és egészségtelenebbek a fiatalok

2016. május 11., szerda 13:10

Az ezredfordulós generáció elhízottsága alacsonyabb, mint az X és a Baby Boom generációké, derül ki a Gallup Inc. által publikált, életviteli adatokból, írja a Bloomberg. A kutatóintézet interjúkból készített felmérésében, 2,3 millió amerikai vett részt. A kutatásban a 20 és 36 év közöttiek az ezredfordulós, a 37 és 57 év közöttiek az X, az 52 és 70 év közöttiek pedig a Baby Boom generáció tagjaiként szerepelnek.

A fiatalok nem tekinthetőek egészségesnek, csak testzsírindexük alacsonyabb a többi generációénál. Dohányzásban és alkoholos italok fogyasztásában ez már nincs így, ott több százalékpont a különbség az idősebb generációk javára.

Gyümölcsöt is kevesebbet fogyasztanak, és saját bevallásuk szerint sem esznek egészségesen, ami betudható a jövedelmi különbségeknek is - a fiatalok elkölthető pénze messze alulmarad idősebb társaik keresetétől. A generáció 12%-a él az amerikai szegénységi szint alatt, ők egyre több gyors, olcsó és kevésbé tápanyagdús ételt fogyasztanak.

Akárcsak a jövedelem, az elhízottság és a dohányzás is lehet az életkor függvénye, de az adatsor azt mutatja, hogy az ezredfordulós generáció lefogyott: 0,6%-al csökkent  az elhízási ráta, ami teljesen megtöri az eddig tapasztalt trendeket.

Dr Hansa Bhargavát nem nyugtatják meg az eredmények, mert kutatása szerint a fiatalok nehezebb helyzetben vannak, ha izmosodni és fogyni szeretnének, mint voltak 30 éve. Tanulmányából kiderül, hogy egy adag étel elfogyasztása 10%-kal jobban növeli a lakosság tömegét, mint a 70-es években, a testmozgás pedig kevesebb izomtömeg-növekedést eredményez. Ez betudható a környezetszennyezés és a stressz növekedésének, valamint az életmód és a gyógyszerhasználat megváltozásának.

Rovatok