Index Vakbarát Hírportál

A terhességek negyede abortusszal végződik

2016. május 12., csütörtök 11:10

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint négy terhességből egy abortusszal végződik. Az abortuszok száma 1990-94 között 50 millió évente, ez 2010-2014 között 56 millióra nőtt. A növekedés a fejlődő országoknak köszönhető.

A kutatók elismerik, hogy a gazdagabb országokban egyre kevesebb az abortusz, de a szegényebb országokban nem változott a helyzet. A fejlődő országokban azért több a terhességmegszakítások száma, mert az ott élők is kisebb családot szeretnének.

Azt is megállapították, hogy az abortuszok száma ezer nőre vetítve nagyjából ugyanannyi az egyes országokban, függetlenül attól, hogy legális-e vagy nem. A terhességmegszakítás tiltása nem csökkenti azok számát, legfeljebb illegálisan végzik el azt. Ez pedig veszélyes lehet.

A kutatásban kiemelik Latin-Amerikát, ahol a világon a legmagasabb az abortuszok száma, itt háromból egy terhesség végződik így. Nyugat-Európában is volt egy enyhe emelkedés, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az utóbbi években nagyon sokan költöztek oda Kelet-Európából.

A magas abortuszarány egyes területeken annak is köszönhető, hogy sokan nincsenek tisztában a fogamzásgátlás módszereivel. Pedig a WHO szerint a modern fogamzásgátlók jóval kevesebbe kerülnek, mint a nem kívánt terhesség vagy abortusz. De a tanulmány szerint nem egyszerű a megoldás, csak a fogamzásgátlók elérhetőségének könnyítésével nem lehet javulást elérni a kérdésben.

Nagyon sokan azért nem használnak fogamzásgátlókat, mert félnek a mellékhatásaiktól, megbélyegezve érzik magukat, vagy egyszerűen azt hiszik, hogy kicsi az esélye annak, hogy teherbe esnek.

Rovatok