Index Vakbarát Hírportál

Klímaváltozás okozhatta a neandervölgyiek kihalását

2016. május 12., csütörtök 16:15

A klímaváltozásnak nagy szerepe lehetett abban, hogy a neandervölgyiek hanyatlásnak indultak 40 ezer évvel ezelőtt. Olyan hanyatlásnak, amely végül kihalásukhoz vezetett.

Jamie Hodgkins, a University of Colorado régésze zsákmányállatok maradványait vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy a neandervölgyieknek a hidegebb időszakokban igencsak nehezükre esett hozzájutni a megfelelő kalóriamennyiséghez.

A kutató dél-franciaországi barlangokban talált csontokat vizsgált meg. Azt próbálta rekonstruálni, hogy milyen módon ölték meg az állatokat és használták fel húsukat. A hidegebb időszakokban a csontokat sokkal jobban lecsupaszították. Több szerszámnyomot találtak a csontokon, ez a kutató szerint ez is azt mutatja, hogy minden lehetséges élelmiszerforrást felhasználtak. Ami azt is jelentheti, hogy kevesebb élelmiszerhez jutottak a hidegben.

A Journal of Human Evolution című szaklapban publikált kutatás alátámasztja azt az elméletet, hogy a hidegnek, a klímaváltozásnak szerepe volt a neandervölgyiek kihalásában. A neandervölgyiek borotvaélen táncoltak a jégkorszak miatt, amikor megjelent a modern ember és ez végleg megpecsételte a neandervölgyiek sorsát.

Rovatok