Index Vakbarát Hírportál

Nagyon durva a világ városainak levegője

2016. május 13., péntek 09:13

A városlakók több mint 80 százaléka él világszerte az egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben. A szegény és közepesen fejlett országokban a százezer lakosnál nagyobb városok 98 százalékában nagyon magas a légszennyezettség, amely évente több mint hárommillió ember halálát okozza – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb adataiból.

A WHO 67 ország 795 városának levegőminőségét vizsgálta 2008 és 2013 között. A jelentésük szerint a légszennyezés az elmúlt öt évben nyolc százalékkal nőtt a leggyorsabban fejlődő városokban annak ellenére, hogy néhány térségben javulás tapasztalható – írja az MTI. A levegő minőségének romlása  a legnagyobb környezeti kockázat az egészségünkre,  növeli a stroke, a szívbetegségek, a tüdőrák és a légzőszervi betegségek kockázatát.

A WHO a szálló por szintjét a köbméterenkénti 25 mikrogramm felett tartja veszélyesnek. Ez alapján Indiában a legmagasabb szintű a légszennyezettség, ahol 16 található a világ 30 legszennyezettebb városa közül. Kínában, ahol 2011 óta sikerült javulást elérni, már csak öt város van a világ 30 legszennyezettebb települése között. Kilenc másik ország, köztük Nigéria, Pakisztán és Irán egy-egy városa szerepel még a 30-as listán.

A világ legszennyezettebb városa a nigériai Onitsha kikötője,

ahol a szálló por szintje harmincszor magasabb, mint a WHO által javasolt köbméterenkénti 20 mikrogramm. Utána következik a pakisztáni Pesavár, a iráni Zabol, a pakisztáni Ravalpindi, a nigériai Kaduna és Aba.

Rovatok