Index Vakbarát Hírportál

Csillagászok fejtették meg egy ógörög vers titkát

2016. május 17., kedd 19:25

Hogyan lehet pontosan megmondani, pontosan mikor született egy 2500 évvel ezelőtt írt vers, amikor semmi más nem áll a rendelkezésre, csak maga a vers és az író neve. Ezzel a problémával szembesültek a University of Texas matematikusai és csillagászai, amikor úgy döntöttek, hogy megválaszolják ezt a kérdést.

Szapphó egyik költeményéről van szó, amelyet magyarra Babits Mihály fordított le és a Letűnt a Fiastyúk címet adta neki.

Letünt a fiastyúk és a

hold is: tovaszállt az éjfél;

elmult a találka-óra

s én itt heverek - magamban!

A versben a Fiastyúk említése segítette a kutatókat abban, hogy meghatározzák pontosan mikor írta Szapphó a verset. A néhány egyszerű sor olyan információt adott a csillagászoknak és az általuk használt szoftvernek, amely vissza tudta tekerni az időt.

Levent Gurdemir, az egyetemi Planetarium nevű szoftver igazgatója mesél a folyamatról. Ezzel a szoftverrel bármilyen időpontra szimulálja az éjszakai eget, tényleg bármilyen időpontra képes ezt megtenni, legyen az a múlt, a jelen vagy a jövő. És mindezt bármilyen földrajzi helyre is képes kiszámolni.

A Planetáriummal a kutatók újraalkották azt a képet, amelyet Szapphó láthatott élete során és arra is képesek voltak, hogy megmondják pontosan melyik lehetett az az év, amikor a költő megírta versét. A számítások szerint időszámításunk előtt 570-ben készülhetett a költemény.

A feladat több volt, mint egy érdekes rejtvény. Azt demonstrálta, hogy a le kell törni a hagyományosan fennálló falakat a tudomány és a művészetek között. És azt is megmutatták, hogy a szoftver képes ilyen összetett feladatok elvégzésére is, mint egy ókori vers keletkezésének megállapítására.

Rovatok