Index Vakbarát Hírportál

Ehető sörösdobozzal a tisztább tengerért

2016. május 25., szerda 16:50

Elsősorban az Egyesült Államokban népszerű a hatos csomagban árult sör. Az ilyeneket six-packnek hívják, és egy darab műanyaggal (six-pack ring) kötik össze a hat sörösdobozt, hogy könnyebb legyen szállítani őket. Ezzel csak egy baj van: hogy a műanyagdarab utána sok esetben a tengerbe kerül, ahol a halak fennakadnak rajta, a madarak pedig belegabalyodnak, és végül a vízbe fulladnak. Szóval a szárazföldi alkoholizmus a tengeri élővilágot is veszélyezteti.

Egy floridai sörfőzde, a Saltwater Brewery megoldást talált a problémára: ínyencséggé változtatták a sörösdobozokat összekötő műanyagot. Kőolajszármazékok helyett a sörfőzéskor visszamaradt melléktermékekből – például gabonából – készítették a sörösdoboz-csomagolást, így akkor sincs semmi baj, ha esetleg egy állat rátalál. Így a potenciális gyilkosból finom csemege lesz, ami percek alatt elfogyhat, ahelyett, hogy évtizedeken át úszkálna az óceánban, mint valami visszamaradt világháborús akna. Ha nem eszik meg, a csomagolás magától elbomlik.


Edible Six-Pack Rings To Reduce Plastic In Oceans by PopSci

Bár a csomagolást még csak a Saltwater Brewery alkalmazza, remélhetőleg mások is követik a példájukat, és az állatoknak nem kell meghalniuk. Csak az embereknek az alkoholizmus miatt.

Rovatok