Index Vakbarát Hírportál

Mi a közös Michael Jacksonban és ebben a zsiráfban?

2016. június 2., csütörtök 17:05

Akármennyire is meglepő, van közös egy kenyai zsiráfban és Michael Jacksonban: mindketten szenvedtek a ritka bőrbetegségtől, a vitiligótól (Leucopathia acquisita). Ilyenkor a bőr egyszerűen elveszti a színét adó pigmenteket. A zenész még 1993-ban jelentette be, hogy a betegségben szenved, 2009-ben a halottkém vizsgálata ezt megerősítette.

Zoe Muller, a brit University of Bristol kutatója fedezte fel ezt a zsiráfot, amely az első ilyen eset szabadon élő példánynál. 2009 és 2016 között Muller követte a hím állatot. Több mint 430 fotót készített róla, és észrevett valami szokatlant. „Először csak néhány fehér folt jelent meg az állat nyakán, még 2009 novemberében. Nem értettem, mi van, sosem láttam ilyet” – mondta a New Scientistnek.  

A következő hat évben a fehér foltok nőttek és terjeszkedtek. Ismerünk néhány fehér zsiráfot, de azok albínók vagy leukizmustól szenvednek, azaz születésüktől fogva hiányzik belőlük a pigment.  Olyan zsiráfot eddig nem láttak, amelyiknek idővel tűnt el a színe.

Muller szerint valószínűleg bőrfertőzés lehet az ok, mert furcsán viselkedett az állat, mielőtt elkezdett színt váltani. A betegség nem sokat segít az állat túlélési esélyein, pedig a zsiráfok már most is veszélyeztetettnek számítanak. Rothschild zsiráfból már most is kevesebb mint 1100 él vadon.

Rovatok