Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak engedélyeznék a privát holdutazást

2016. június 6., hétfő 14:06

Az amerikai kormány azt tervezi, hogy engedélyezi a magánpénzből finanszírozott utazásokat a Föld körüli pályáján kívül is. Ez azért érdekes, mert kérdés, az amerikai kormány hogyan fogja rávenni arra a magánvállalkozásokat, hogy tartsák be az űrre vonatkozó nemzetközi egyezményeket.

Ha meglesz a döntés, akkor a Moon Express nevű cég el is indítja űrhajóját, amellyel kilenc kilogrammos tudományos kutatócsomagot vinne a Holdra. A csomagot 2017 második felében indítanák útjára.

Valószínűleg még hónapokig tart, mire lazul a szabályozás. De ha engedélyezik a civileknek is a távolabbi űrutazásokat, akkor több magáncég is indíthat különböző expedíciókat. A várakozók között van például a Planetary Resourses űrbányászatot tervező cég és Elon Musk Mars-projektje is.

A Moon Express egyike annak a 16 cégnek, amelyek részt vesznek a Google Lunar X prize versenyen. A magyar Puli Space is egyike az indulóknak, amelyeknek az a célja, hogy feljuttassanak a Holdra egy járművet, legalább ötszáz métert tegyenek meg vele, és nagy felbontású képet vagy videót küldjenek a Földre.

Rovatok