Index Vakbarát Hírportál

Meglepő harcmodor a tűzhalak inváziója ellen

2016. június 6., hétfő 16:10

Ha nem tudod legyőzni az ellenségedet, edd meg. Ezt az egyszerű stratégiát választották Kuba lakosai, akik sokáig nem tudtak mit tenni a tűzhalak inváziója ellen. A tűzhalak egészen látványos halak, mell és hátúszóik színes tüskékre hasonlítanak, amelyeknek a szúrása mérgező. Emiatt kellemetlen, ha tele van velük a víz.

A kubaiak is így gondolták, amikor nagyjából egy évtizeddel ezelőtt megjelentek a tűzhalak a Mexikói-öbölben. Először 2007-ben jelent meg a hal az öbölben, valószínűleg véletlenül. Két évvel később a tűzhalak már teljesen körülvették a szigetet.

Ráadásul a tűzhal az őshonos élővilágot is pusztítani kezdte. Korallok közelében él, legyőzi a kisebb vetélytársakat és tüskéivel sikeresen elriasztja a ragadozókat. Még a cápák sem mennek a közelükbe, félnek a tüskéktől. Az emberrel azonban nem bírtak.

A kubaiak ugyanis rájöttek arra, hogy a tűzhalat meg is lehet enni és egyáltalán nem rossz az íze. Tisztában vannak vele, hogy veszélyes lehet, ha a méreg valahogy az ételbe kerül, de a japánok példáját követik, akiknél már nagyon régen különleges fogásnak számít a tűzhal.

Rovatok