Index Vakbarát Hírportál

Az emlősök kora már a dinoszauruszokkal egyidőben elkezdődött

2016. június 8., szerda 11:29

Ismert a történet: az óriási dinoszauruszok uralták a történelem előtti időket, míg az aprócska emlősök meghúzták magukat egészen addig, míg a dinoszauruszok ki nem haltak 66 millió évvel korábban, lehetővé téve az emlősöknek, hogy uralják a világot. Egy baj van, hogy ez nem igaz.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az emlősök már 10-20 millió évvel a dinoszauruszok kihalása előtt megkezdték a diverzifikációt, jóval korábban, mint ahogy eddig hitték. David Grossnickle, a University of Chicago PhD hallgatója azt állítja, hogy az elevenszülők is, a modern emlősök ősei is diverzifikálódtak.

Az eddig elmélet onnan ered, hogy a talált emlősök mind kicsi, rovarokat evő állatok voltak, nem mutattak túl sok különbséget. Az évek alatt azonban egyre több ősi emlősfosszíliát találtak, néhány körülük kutyaméretű volt.

Az állatoknak a fogazata is különbözött, ami azt jelenti, hogy különböző étrendeket éltek. Vagyis fejlődtek, a dinoszauruszokkal párhuzamosan divezrifikálódtak, fokozatosan foglalták el a Földet.

Az is téves elképzelés, hogy a dinoszauruszok kihalása tökéletes alkalmat jelentett az emlősöknek a világ elfoglalásához. Ugyanis az emlősöket is érintette a kihalási folyamat, ugyanúgy, mint a dinoszauruszokat. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy azok az állatok, amelyeknek sok minden belefért az étrendjébe, túlélték, a speciális étrendűek azonban kihaltak.

A kutatásban részt vevők maguk is meglepődtek azon, hogy a kihalási folyamat mennyire negatívan érintette az emlősöket. Azt várták, hogy a dinoszauruszok kihalása után jóval több lesz az emlősfajta, de az első időszakban itt is csökkentést tapasztaltak.

Hogy miért indult meg az emlősök diverzifikációja már akkor, az rejtély. A kutatók szerint elképzelhető, hogy a növényzet sokszínűségének köszönhető, amely ugyanebben az időszakban indult be. Talán elegendő gyümölcsöt és magokat biztosítottak az emlősöknek. A virágpor miatt több lett a rovar, amely szintén táplálékul szolgált más emlősfajoknak.

Ez az elmélet beleillik abba az elméletbe, amelyről mostanában vitáznak paleontológusok, hogy a dinoszauruszok már a kihalás útjára léptek az aszteroida becsapódása előtt is. Ha összevetjük, hogy az emlősök útja pedig épp emelkedőben volt, akkor érdekes összefüggéseket fedezhetünk fel.

Rovatok