Index Vakbarát Hírportál

Kína felére csökkentené a húsfogyasztását 2030-ra

2016. június 21., kedd 09:11

Az üvegházhatású gázok kibocsátását szeretné csökkenteni Kína azzal az új szabályozással, amit rögtön üdvrivalgás közepette fogadtak a klímaváltozás visszaszorításán dolgozó emberek. Terveik szerint ezzel a korlátozással 2030-ra évi 1 milliárd tonnával csökkenthetnék az üvegházhatású gáz kibocsátásának mértékét. 

Kína jelenleg a világ húsfogyasztásának több mint negyedét, sertéshúsból pedig a világ fogyasztásának felét produkálja, így nagy szerepe lenne a húsfogyasztás mérséklése a globális felmelegedés visszaszorításában. 

Az új útmutatás szerint Kína egészségügyi minisztériuma azt tanácsolja az ország 1,3 milliárd lakosának, hogy személyenként átlagosan napi 40 és 75 gramm közötti mennyiségben fogyasszanak húst. Egyes felmérések szerint az elhalálozások közel 85 százalékban kapcsolatban állnak a túlzott húsfogyasztással, így elsősorban egészségügyi megfontolásokból javasolják a változást. 

A Kínai Kommunista Párt már talált hollywoodi szövetségeseket is. Arnold Schwarzenegger és James Cameron segítségével készítenek egy reklámfilmeket, amivel az új szabályozást népszerűsítené. 

A káros gázok kibocsátásának 14,5 százalékáért a haszonállattartás felelős, ami meghaladja többek között a teljes szállítási szolgáltatói szektorét. Az állatokból felszabaduló metán, valamint a trágyázás és a természetes vegetációk irtásának pedig a szén-dioxid-kibocsátásban van jelentős szerepe.

Kína példája jelentős lehet több országnak is, ugyanis az egy főre eső húsfogyasztásban Kína több mint egy tucatnyi ország mögött kullog. Az Egyesült Államokban valamint Ausztráliában több mint kétszer annyi húst fogyasztanak átlagosan, mint Kínában.

Az első felmérések szerint a kínaiak 85 százaléka nyitott arra, hogy változtasson étrendjén, és akár heti két húsmentes napot is tartson. 

Rovatok