Index Vakbarát Hírportál

A kílmaváltozás valami rémisztőt művel a borral

2016. június 27., hétfő 14:30

Hogy mennyire finom egy pohár bor, az számtalan tényezőtől függ, többek között attól is, hogy hol érik be a szőlő, amelyből készítik. Visszatekintve az elmúlt ötszáz évre, a kutatók meg tudták vizsgálni, hogy az időjárás változása hogyan befolyásolta a szőlő érését és a belőle készített bort.

Arra a felfedezésre jutottak, hogy a bor valószínűleg most a legfinomabb, de jövőben ez csak rosszabb lesz. Az elmúlt ötszáz év klímaváltozása ugyanis nagyon kedvezett a szőlőtermesztésnek, egyre finomabb lett a szőlő is, a bor is. Az 1600-as évektől vizsgálták meg a szüreteket, átlagosan két héttel korábban szüretelnek most.

A gond az, hogy tovább tolódik a szüret ideje, egyre korábban és korábban érik be a gyümölcs. Ez egyértelműen a klímaváltozásnak köszönhető. Az 1980-as években volt egy fordulópont, korábban szüretelnek, de finomabb is a bor.

A szép időszaknak azonban lassan vége. Korábban ugyanis a meleget szárazabb idő is követte, ami jót tett a szőlőnek. Most azonban ez nem így van, az időjárás melegebb, de csapadékos is. Valószínűleg a közeljövőben eljön az a pont, amikor visszájára fordul az egész, és az egyre melegebb időjárás és a korai szüret nem fog finomabb bort is hozni.

Rovatok