Index Vakbarát Hírportál

Borostyánba kövült ősmadarakat találtak

2016. június 29., szerda 16:45

Csaknem százmillió évvel ezelőtt élt madarak borostyánkőbe ragadt szárnyaira találtak rá Észak-Mianmarban. Az egyedülálló lelet újabb ismereteket nyújt a madarak evolúciójáról – írja az MTI.

A kövületben két kifogástalan minőségű, ép szárnyhegyet azonosítottak. A lágy szövetek is épségben maradtak. A kutatók különbséget tudtak tenni a repülő- és a pehelytollak között; nyomokban színfoltokat, csíkokat is találtak.

Ennyire teljes leleteket még sosem találtak; korábban legfeljebb tollakat vagy toll maradványokat találtak hasonló körülmények között.

Hszing Li-ta, a Kínai Természettudományi Egyetem munkatársa szerint a szárnyak méretük és csontrendszerük alapján fiatal madaraktól származnak. A kutatók úgy vélik, a madarak 100 millió évvel ezelőtt, a kréta időszakban keltek ki, 45 millió évvel az első madarak megjelenése után.

A Hukawang-völgyben felfedezett szárnymaradványok néhány centiméteresek. Eredetükről azt feltételezik, hogy a madárkák óvatlan repülésük közben ragadtak bele a borostyánba.

A szakemberek úgy vélik, a madarak az úgynevezett Enantiornithesek csoportjába tartozhattak, tehát valószínűleg voltak fogaik, szárnyaik végén karmos ujjak lehettek.

Rovatok