Index Vakbarát Hírportál

Megvan a New Horizons új küldetése

2016. július 6., szerda 11:52

A New Horizons űrszonda tavaly nyáron haladt el a Plútó mellett, de a történelmi jelentőségű sikerrel még korántsem ért véget a szolgálati ideje. Bár már tavaly augusztusban meghatározták a lehetséges következő célpontot, a NASA csak most hagyta jóvá, hogy az úticél a Kuiper-öv egy közelmúltban felfedezett objektuma, a 2014 MU69 lesz.

2014 MU69 nagyjából 1,6 milliárd kilométerrel  a Plútó után található. A Hubble űrtávcső fedezte fel még 2014-ben, miután a földi rádiótávcsövekkel nem sikerült megfelelő célpontot keríteni a New Horizonsnak a Plútó utánra. Vagyis bőven azután derült ki, hogy egyáltalán létezik, hogy az űrszonda útnak indult a Földről 2006-ban. A becslések szerint az égitest 45 kilométeres átmérőjű, amivel tízszer nagyobb egy átlagos üstökösnél, de jóval kisebb, mint egy törpebolygó, a Plútó méretének például az egy százalékát se éri el, a tömege pedig csak az egy tízezred része.

A New Horizonzs a tervek szerint 2019. január 1-jén fog elhaladni mellette. A NASA kutatói nagy érdeklődéssel várják a randevút, mert a feltételezések szerint a 2014 MU69 nem nagyon változott a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti létrejötte óta, ezért sok érdekes dolgot tudhatunk majd azokról az időkről.

A szonda mindenesetre addig is ontja magából az érdekesebbnél érdekesebb képeket és adatokat a Plútóról és holdjairól, ide kattintva vissza tudja olvasni, mi mindent köszönhetünk neki az elmúlt egy évben.

Rovatok