Index Vakbarát Hírportál

A kétpúpú teve igen, a hörcsög nem jó háziállatnak

2016. július 13., szerda 16:31

Egy hollandiai kutatócsoport csinált egy listát, hogy mely egzotikus emlősök jók házi kedvencnek, és melyek azok, amiket jobb elkerülni. Ez alapján sokkal jobb beruházni egy szép rókára vagy baktriánra (kétpúpú tevére), mint egy hörcsögre.

A tudósok a rangsorolás során figyelembe vették többek között az állatok biológiai sajátosságait és igényeit, hogyan viselik a fogságot, illetve mekkora veszélyt jelentenek az emberre. Felhasználtak enciklopédiákat és egyéb bibliográfiákat, valamint kikérték külsős szakértők véleményeit is. Az állatokat végül a vadtól a háziasítottig osztályozták és éles különbséget tettek a háziasítás és a szelídítés között.

Utóbbi ugyanis egy tanult viselkedést jelent és rengeteg állat szelídíthető azáltal, hogy kölyök kora óta emberek nevelik. Ez a tudás azonban nem öröklődik és kimerül abban, hogy az adott állat, például egy 600 kilós barnamedve nem próbál megölni. Tehát egy szelídített vadállatot nem lehet csak úgy taszigálni vagy ölelgetni, nem fog kvázi szeretet mutatni a gondozója iránt. Ellenben a háziasítás az genetikai szinten történik - például csak a tanulékony, kevésbé agresszív és nyugodt példányokat szaporítják - és az utódok előbb-utóbb tényleg emberbaráttá válhatnak.

Tehát, ha valaki úgy dönt, hogy szeretne valamilyen menő egzotikus emlőst otthonra, akkor kerülje el a mosómedvét, a Campbell-törpehörcsögöt vagy a fekete farkú prérikutyát, de nyugodtan bepróbálkozhat egy vadászgörénnyel, alpakával, tevével, lámával vagy épp rókával. Utóbbit egyébként Szibériából könnyen be lehet szerezni potom 8000 dollárért. 

Rovatok